Blackflash Cockerpoo
 
Picture
Klicka för större bild!
Nu har jag gått igenom de jag brukar använda vid valpning. Detta är de jag väljer och allt är en smaksak. Värmedynan är kontrolerad så den håller en jämn värme. Sedan har jag fixat underlägg från en person som har det som hjälpmedel. dessa är bra att ha då det kan bli både blött och kladdigt. Har även påsar till hands så jag kan städa mellan valarna. Varma gosiga filtar är bra som valparna kan gosa in sej i när dom ligger ensamma, för värmen är viktig för att dom ska gå upp i vikt som dom ska. 

Dextrosol använder jag i vattnet till Elza för att hon ska få lite energi under valpningen. Mat vill hon oftast inte ha, men jag har alltid en skål nära till hands ifall hon vill ha. Om inte annat vill hon ha när hon valpat klart. Vatten är jätteviktigt, om jag ser att hon är flåsig brukar jag "lura" i henne lite vatten med en spruta, den kan man även använda till att ge valparna lite vätska om dom inte får nått av mamma. Men det har bara hänt mej en gång, och den lilla tjejen var Engla. Hon fick somna in dan efter, efter som hon var så liten. 

Handskar och handsprit är bra, jag tycker alltid att hygien är viktigt, och speciellt i detta samanhang, men vill ju inte att någon av valparna ska få någon infektion, eller att Elza får nått, och då fungerar ju handsprit väldigt bra, så slipper man springa iväg hela tiden. Brukar även ha tvättlappar till hand, både torra och blöta. Tråd för att knyta av navelsträngen OM det skulle behövas. Garn i olika färger OM man behöver märka valparna, där finns det ju många olika sätt, nagerlack på svansen, eller en prick på örat. Men jag har inte behövt det än, jag kör med garn så länge OM jag skulle behöva. Termometrn använder jag både före och efter valpninge, men jag tittar mycket på hur Elza ser ut och hur hon mår, en temp är bra för att se hur det ser ut. Och temp efter kan betyda nåt galet, eller att hon har ont har jag fått lära mej. Även att tiken inte kommer till ro efter valpningen (som det ofta står i olika böcker att dom gör när valparna kommit) kan bero på att tiken har jobbat hårt och har ont, och eftervärkar. Precis som vi människor.

Våg är viktigt då valpen bör ha dubblat sin vikt de försata 7-10 dagarna. Jag brukar väga valparna precis efter att dom är födda, sedan ett dygn senare. Fortsätter att väga dom varje dag den första veckan, sedan om jag ser att dom ökar som dom ska väger jag dom varannan dag. Sedan ökar jag tiden i mellan. Det är ju lite roligt att följa valparna och se hur dom växer för varje dag. Jag har gjort ett dokumen där man kan föra in vikten och övrigt, lägger ut den som en PDF fil om någon vil använda den.
VALPJOURNAL för utskrift

Elza ligger just nu i valplådan och sover, hon trivs bra iden, och det är jättebra. Massor av stön och stonk, och vi har nu både sett och kännt valparna sparka! Såå himla mysigt!!

Så ja! kom i håg att allt detta är grundat på mina erfarenheter, och ingen vetenskapligt testad utrustning. :D Alla har vi våra sätt att ta emot valparna när dom kommer! Lycka till ni som läser detta och väntar valpar, Tack alla andra!!

Ha det gott!!
3/9/2012 01:50:40 am

Bra att allt är fixat i god tid.
Jag har en hel låda med "bra att ha", skönt att man har allt i ordning i god tid :-)
Oftast går ju allt bra och tikarna är i princip "programerade" att göra rätt, underbart att se, samma med kamera och extrabatterier det låg vid valplådan varje natt dagarna innan:
Sista veckan är man ständigt beredd....Majja gick över tiden sist och fick på dag 66.......det var lika jobbigt som när jag själv gick över tiden.....haha.
Snart får du fota magen så vi får börja gissa :-)

Tassar Wilma

Reply
Carola
3/9/2012 03:47:13 am

Ja, det är skönt att ha allt på plats, jag har en stor låda med alla trasor, lakan, filtar, ja allt man behöver. Kameran är ett måste, och JA jag ska ta magbilder, men vill hålla er på halster iaf till nästa vecka! :D

Reply
Åsa
3/9/2012 02:31:57 am

Lycka till själv! :-)

Reply
Carola
3/9/2012 03:48:07 am

Tack tack!!

Reply
3/9/2012 11:16:43 pm

Hej, gud vad kul det ska bil att se dem här på bloggen<3
Men jag och min familj vill kanske skaffa en cockerpoo. Men får se.
Ha det så bra<3

Elionor

Reply
Carola
3/10/2012 01:49:31 am

Ja du, nu är det inte långt kvar innan de små kikar fram!! Ska bli så spännande!

Reply
Elionor
3/13/2012 11:22:07 pm

Nej det är det inte!
Hoppas det går bra för Elza<3
Länktar tills dem har föddits!!!

Kram Elionr<3
Leave a Reply.